Facebook | Οι καλύτερες ρυθμίσεις για ασφάλεια και ιδιωτικό απόρρητο

Facebook security and privacy settings

Είναι γνωστό οτι το Facebook αποτελεί τη μεγαλύτερη "ρουφήχτρα" προσωπικών δεδομένων που υπάρχει στο ίντερνετ. Κάποια από αυτά τα δίνουμε μόνοι μας με τη χρήση που κάνουμε, κάποια τα "κλέβει" από το κινητό μας χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι και κάποια άλλα τα λαμβάνει μέσω τρίτων εφαρμογών. Επειδή διατηρεί τόσα πολλά δεδομένα για εμάς, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε λάβει τα μέτρα μας και για την ασφάλεια του λογαριασμού μας, οπότε σήμερα θα δούμε ποιες είναι οι κατάλληλες ρυθμίσεις για να πετύχουμε ασφάλεια και ιδιωτικό απόρρητο.

Το κακό με το Facebook είναι οτι ενεργοποιεί αυτόματα σχεδόν όλες τις ρυθμίσεις στο λογαριασμό μας, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς δε θα μπούμε στη διαδικασία να τις τσεκάρουμε. Έτσι μαζεύει απίστευτης λεπτομέρειας δεδομένα για εμάς, τα οποία χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις. Ευτυχώς όμως διαθέτει ένα μενού στο οποίο ακόμη και ο πιο αρχάριος χρήστης μπορεί να εύκολα και γρήγορα να ελέγξει και να αλλάξει τις βασικές του ρυθμίσεις.

Ανοίγουμε λοιπόν την εφαρμογή του Facebook στο κινητό μας και από το μενού επιλέγουμε τις "Συντομεύσεις απορρήτου". Εκεί θα δούμε τις πέντε κατηγορίες που πρέπει να ελέγξουμε, οι οποίες είναι συγκεκριμένα:

  1. το "Απόρρητο",
  2. η "Ασφάλεια λογαριασμού",
  3. οι "Διαφημιστικές προτιμήσεις",
  4. οι "Πληροφορίες σας στο Facebook" και
  5. η "Ασφάλεια".

Επιλέγοντας το "Απόρρητο" και στη συνέχεια το "Ελέγξτε μερικές σημαντικές ρυθμίσεις απορρήτου", θα δούμε τις απολύτως βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου, τις οποίες πρέπει να τσεκάρουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Είναι χωρισμένες στα πέντε ακόλουθα θέματα:

  1. "Ποιοι μπορούν να δουν τι κοινοποιείτε"
  2. "Πώς να διατηρήσετε το λογαριασμό σας ασφαλή"
  3. "Πώς μπορούν να σας βρίσκουν οι άλλοι στο Facebook"
  4. "Οι ρυθμίσεις δεδομένων σας στο Facebook"
  5. "Οι διαφημιστικές προτιμήσεις σας στο Facebook"

Facebook security and privacy settings

Διαφήμιση

Ποιοι μπορούν να δουν τι κοινοποιείτε


Στο "Ποιοι μπορούν να δουν τι κοινοποιείτε" θα βρούμε τις "Πληροφορίες προφίλ". Εδώ καλό είναι να ρυθμίσουμε τα πάντα στο "Μόνο εγώ". Δε θα μπορεί δηλαδή κανένας να βλέπει το email μας, την ημερομηνία γέννησης (καλό θα ήταν να βάλουμε μία ψεύτικη ούτως ή άλλως) και τη λίστα των φίλων μας.

Στο "Δημοσιεύσεις και ιστορίες" μπορούμε να αποφασίσουμε ποιοι θα βλέπουν τις αναρτήσεις μας. Καλό θα ήταν να επιλέξουμε το "Φίλοι" αφού ούτως ή άλλως με τους φίλους μας θέλουμε να τα μοιραστούμε όλα αυτά εξ' αρχής. Στην ίδια σελίδα μπορούμε επίσης να πατήσουμε "Περιορισμός", για να ισχύσει ο νέος κανόνας και για τις παλιές μας αναρτήσεις.

Στο "Μπλοκάρισμα" τέλος μπορούμε να προσθέσουμε άτομα που δε θέλουμε να έχουν πρόσβαση στο προφίλ μας. Με τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε όμως σήμερα, αυτό είναι περιττό, καθώς στην ουσία θα μπλοκάρουμε τους πάντες εκτός από τους φίλους μας.

Facebook security and privacy settings

Πώς να διατηρήσετε το λογαριασμό σας ασφαλή


Πάμε τώρα στο "Πώς να διατηρήσετε το λογαριασμό σας ασφαλή". Εδώ μπορούμε να αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασης για το Facebook, επιλέγοντας "Αλλαγή κωδικού πρόσβασης". Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν μοναδικό κωδικό άνω των οκτώ ψηφίων, ο οποίος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν πεζό, έναν κεφαλαίο χαρακτήρα, έναν αριθμό και ένα σύμβολο. Κάτι σαν αυτό δηλαδή:

H86a9s$d

Στο επόμενο βήμα θα ενεργοποιήσουμε τον "έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων". Με αυτή τη λειτουργία, κάθε φορά που θα κάνουμε login από έναν νέο υπολογιστή ή έναν νέο browser, θα μας ζητείται και ένας δεύτερος κωδικός για ασφάλεια. Ο κωδικός αυτός είναι προσωρινός και αλλάζει κάθε 30 δευτερόλεπτα. Μας τον δίνει μία εφαρμογή σαν τον Επαληθευτή Google, οπότε είναι αδύνατο να τον γνωρίζει κάποιος τρίτος. Επιλέγουμε λοιπόν την "Εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας" και ακολουθούμε τις οδηγίες για να σετάρουμε τον Επαληθευτή Google.

Στο βήμα "Ειδοποιήσεις σύνδεσης" μπορούμε να ρυθμίσουμε με ποιο μέσο θα ειδοποιούμαστε όταν κάποιος συνδέεται στο λογαριασμό μας από ένα νέο υπολογιστή ή ένα νέο borwser. Μπορούμε να διαλέξουμε ότι μας βολεύει μιας, αρκεί να έχουμε τουλάχιστον μία από από τις επιλογές ενεργοποιημένη.

Facebook security and privacy settings

Σημείωση:
Είναι γενικά μια καλή πρακτική να έχουμε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης σε κάθε σελίδα και να έχουμε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων αν υπάρχει. Για να θυμόμαστε όλους αυτούς τους κωδικούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν password manager. Προτείνουμε το Keepass DX, το οποία τα συνδυάζει όλα σε ένα και δημιουργεί από μόνο του δυνατούς, μοναδικούς κωδικούς για τις σελίδες μας.

Πώς μπορούν να σας βρίσκουν οι άλλοι στο Facebook


Το επόμενο θέμα είναι το "Πώς μπορούν να σας βρίσκουν οι άλλοι στο Facebook". Στα "Αιτήματα φιλίας" θα βάλουμε "Φίλοι φίλων", γιατί θέλουμε να επικοινωνούν μαζί μας μόνο όσοι μας γνωρίζουν ή βρίσκονται στον έμμεσο κύκλο μας.

Στο "Αριθμός τηλεφώνου και mail" θα βάλουμε "Μόνο εγώ". Έτσι δε θα μπορεί να μας αναζητήσει κάποιος αν γνωρίζει απλά το τηλέφωνο ή το email μας, τα οποία μπορεί να τα έχει ο οποιοσδήποτε.

Τέλος απενεργοποιούμε τις "Μηχανές αναζήτησης" για να μην είναι δημόσιο το προφίλ μας στο Google Search. Αν θέλει κάποιος να μας βρει μπορεί να το κάνει μέσα στο Facebook.

Facebook security and privacy settings

Οι ρυθμίσεις δεδομένων σας στο Facebook


Πάμε στο θέμα "Οι ρυθμίσεις δεδομένων σας στο Facebook". Στο "Εφαρμογές και ιστότοποι", θα δούμε όλες τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες με τις οποίες έχουμε κάνει login μέσω Facebook. Εδώ μπορούμε να αφαιρέσουμε όσες δε χρησιμοποιούμε πλέον για να σταματήσουν να ανταλλάσσουν δεδομένα με την πλατφόρμα.

Σημείωση:
Όσο βολικό και να είναι, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη σύνδεση μέσω Facebook σε τρίτες σελίδες και να δημιουργούμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για την κάθε μία. Δε χρειάζεται να γνωρίζει το Facebook όλες τις σελίδες που επισκεπτόμαστε στο ίντερνετ.

Στο επόμενο βήμα απενεργοποιούμε επίσης και την "Αναγνώριση προσώπου", για να μην μπορεί το Facebook να μας αναγνωρίζει σε φωτογραφίες ή βίντεο που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα.

Τελευταίο βήμα σε αυτή την κατηγορία είναι η "Τοποθεσία", την οποία εννοείται οτι πρέπει να απενεργοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γνωρίζει το Facebook ή οι άλλοι χρήστες την τοποθεσία μας.

Facebook security and privacy settings

Διαφήμιση

Οι διαφημιστικές προτιμήσεις σας στο Facebook


Πάμε τέλος και στις "διαφημιστικές προτιμήσεις σας στο Facebook". Εδώ είναι που το Facebook χρησιμοποιεί τα προσωπικά μας δεδομένα για να βγάλει χρήματα, χωρίς να μας προσφέρει κάποια ουσιαστική υπηρεσία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι μόνο σε αυτή την κατηγορία, το Facebook μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει σε τι μας εξυπηρετεί.

Στο "Πληροφορίες προφίλ" απενεργοποιούμε όλες τις επιλογές. Με αυτό τον τρόπο δε θα μας προτείνονται πλέον διαφημίσεις με βάση την εργασία, την εκπαίδευσή μας και άλλα τέτοια βασικά στοιχεία του προφίλ μας.

Στις "Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις" αλλάζουμε τη ρύθμιση σε "Μόνο εγώ". Έτσι το Facebook δε θα μπορεί να μας προτείνει διαφημίσεις ανάλογα με τα Like, τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια που κάνουμε στην πλατφόρμα.

Facebook security and privacy settings

Η σοκαριστική "Δραστηριότητα εκτός Facebook"


Αυτά ήταν τα βασικά σύμφωνα με το Facebook, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλα. Επιστρέφοντας στις "Συντομεύσεις απορρήτου" και πηγαίνοντας στην κατηγορία "Οι πληροφορίες σας στο Facebook", θα δούμε την επιλογή "Προβολή ή εκκαθάριση της δραστηριότητάς σας εκτός Facebook".

Εδώ το Facebook λαμβάνει τη δραστηριότητά μας από εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και σελίδες που επισκεπτόμαστε, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί του! Αρκεί να έχεις κάνει απλά login στο Facebook κάποια στιγμή από το κινητό σου και όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το "Facebook for Business" θα κοινοποιήσουν τα δεδομένα σου στην πλατφόρμα! Τρομερά σοκαριστικό!

Το Facebook δηλαδή γνωρίζει ποιες εφαρμογές έχεις στο κινητό σου, πόσες φορές τις ανοίγεις τη μέρα, πώς τις χρησιμοποιείς και άλλα πολλά! Όλα αυτά τα συνδέει με το λογαριασμό σου για να σου προτείνει διαφημίσεις, χωρίς καν να σε ενημερώνει! Φυσικά όλα αυτά βρίσκονται στην "Πολιτική απορρήτου" την οποία κανείς δε διαβάζει...

Πατάμε λοιπόν "Διαχείριση της δραστηριότητάς σας στο Facebook" και για κάθε μία εφαρμογή ξεχωριστά επιλέγουμε "Απενεργοποίηση μελλοντικής δραστηριότητας από...". Αφού τελειώσουμε πατάμε και μία "Αποσύνδεση ιστορικού" για να τελειώνουμε με δαύτο.

Facebook security and privacy settings

Εν κατακλείδι


Κάνοντας την έρευνα για το συγκεκριμένο άρθρο, παρατηρήσαμε ότι το μενού όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι διαφορετικό στην εφαρμογή, την ιστοσελίδα και την mobile έκδοση του Facebook. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο για να σε μπερδέψει και να σε αποθαρύνει να πειράξεις αυτές τις ρυθμίσεις.

Αν πάμε στις "Ρυθμίσεις" θα δούμε κι άλλες επιλογές που δεν εμφανίστηκαν στα παραπάνω μενού. Καλό είναι λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις ρυθμίσεις και γενικά να κάνουμε αυτή τη διαδικασία μια φορά το χρόνο, για να επιβεβαιώσουμε ότι το Facebook δεν αποθηκεύει άλλα από τα προσωπικά μας δεδομένα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter