Nextcloud 20 vs Google apps | Μπορεί το Nextcloud να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες της Google;

Nextcloud Hub vs Google apps

Στις μέρες μας γίνεται δικαίως μία τεράστια κουβέντα για τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία θεωρούνται ο "χρυσός" της εποχής του ίντερνετ. Η αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζουμε την κοινοποίησή τους, σε συνδυασμό με τον τρόπο που τα αξιοποιούν το Facebook, η Google και άλλες εταιρίες, έχουν δημιουργήσει μία νέα γενιά κινδύνων, μέσω των οποίων μπορεί να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα ως προσωπικότητες ή να χάσουμε την περιουσία μας. To Nextcloud είναι μία υπηρεσία που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, προσφέροντας μία σουίτα "cloud" εφαρμογών, τον έλεγχο της οποίας έχουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς. Σήμερα λοιπόν θα του ρίξουμε μια καλή ματιά και θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του.

Εδώ στο Dr. Android κάνουμε κατά καιρούς τους... έξυπνους, με άρθρα του τύπου "Φεύγω απ' την Google", προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές που σέβονται μεν το ιδιωτικό μας απόρρητο, αλλά πολλές φορές δεν έχουν την αντίστοιχη ποιότητα. Η άτιμη η Google κάνει πολύ καλή δουλειά με τις υπηρεσίες της, τις οποίες είναι δύσκολο να μιμηθεί στην εντέλεια μία υπηρεσία που δεν έχει αντίστοιχα έσοδα. 

Αποφασίσαμε λοιπόν να μιλήσουμε για το Nextcloud, συγκρίνοντάς το παράλληλα με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Google. Μπορεί φαινομενικά να είναι άδικη η σύγκριση, αλλά θέλουμε να το δούμε με τα μάτια του μέσου χρήστη που θέλει να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες της Google και δε γνωρίζει τι να περιμένει από τις αντίστοιχες του Nextcloud.

Nextcloud Dashboard

Τι είναι το Nextcloud και τι μπορεί να σου προσφέρει


Το Nextcloud λοιπόν είναι μία πλατφόρμα "cloud" υπηρεσιών, παρόμοια με αυτή που μας προσφέρει η Google. Είναι κατά βάση ένα Google Drive, στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα αρχεία και τις φωτογραφίες μας, να κάνουμε backup τις επαφές και το ημερολόγιό μας, ενώ διαθέτει τη δική του υπηρεσία chat και συγχρονισμού email. Λέμε "κατά βάση" γιατί το Nextcloud διαθέτει ένα μεγάλο εύρος επεκτάσεων, τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή και να προσθέσουμε και άλλες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Η βασική διαφορά του σε σχέση με την Google, είναι οτι σου επιτρέπει να είσαι ταυτόχρονα ο πάροχος αλλά και ο πελάτης της υπηρεσίας. Στην περίπτωση της Google δηλαδή, είσαι αποκλειστικά ο πελάτης. Την πληρώνεις με τα δεδομένα σου ή αποκτώντας μία συνδρομή Google One και αυτή σου παρέχει την υποδομή. Δεν μπορείς να γνωρίζεις πού βρίσκονται τα δεδομένα σου, δεν μπορείς να προσθαφαιρέσεις υπηρεσίες και δεν μπορείς να ξέρεις την ασφάλεια του server της Google.

Στην περίπτωση του Nextcloud χρειάζεσαι έναν υπολογιστή για να το εγκαταστήσεις και είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφάλεια του server σου (αν τον χρησιμοποιείς στο τοπικό σου δίκτυο, τα πράγματα είναι απλούστερα). Η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν, σου προσφέρει κυριολεκτικά άπειρο χώρο (ανάλογα με τους δίσκους που θα προσθέσεις) και μπορείς ως πάροχος να δημιουργήσεις λογαριασμούς και σε άλλους χρήστες για να βγάλεις χρήματα!

Nextcloud Hub

Σε σχέση με τη Google, το Nextcloud συμφέρει από οικονομικής άποψης και λόγω του απεριόριστου χώρου που προσφέρει. Αν θέλεις για παράδειγμα να αποθηκεύσεις στη Google αρχεία μεγέθους 2TB, πρέπει να αποκτήσεις μία συνδρομή στο Google One, η οποία κοστίζει 100 ευρώ το χρόνο. Επιλέγοντας το Nextcloud μπορείς να ξοδέψεις αυτά τα 100 ευρώ μόνο μία φορά, για την αγορά ενός Raspberry Pi και ενός σκληρού δίσκου μεγέθους 2TB! Στην πραγματικότητα με αυτά τα 100 ευρώ μπορείς να αποσβέσεις όλα τα συνδρομητικά μοντέλα της Google, απλά θα σου πάρει περισσότερο χρόνο. 

Τα αρνητικά όμως του Nextcloud σε σχέση με την Google είναι ότι:

  1. Η ταχύτητα του server εξαρτάται από τον υπολογιστή στον οποίο θα το στήσουμε και σίγουρα ένα Raspberry Pi δε συγκρίνεται με τα data center της Google.
  2. Είσαι υπεύθυνος για το backup των δεδομένων σου, το οποίο όμως μπορείς να ρυθμίσεις να γίνεται αυτόματα.
  3. Πρέπει να ρυθμίσεις σχεδόν τα πάντα χειροκίνητα, οπότε χρειάζονται κάποιες γνώσεις.
  4. Κάποιες από τις υπηρεσίες του Nextcloud είναι απλά κακές σε σχέση με τις αντίστοιχες της Google (θα τις δούμε στη συνέχεια).

Για να μεταφερθείς λοιπόν από τη Google στο Nextcloud, πρέπει είτε να σε ενδιαφέρει πολύ το ιδιωτικό σου απόρρητο, είτε να θέλεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από αυτόν που προσφέρει δωρεάν η Google (15GB), ειδάλλως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Nextcloud on desktop and mobile

Διαφήμιση

Nextcloud vs Google Drive


Συγκρίνοντάς το λοιπόν με το Google Drive, η αποθήκευση και η κοινοποίηση των αρχείων μας στο Nextcloud παίρνει άριστα δέκα! Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να "ανεβάσεις" τα αρχεία σου στο server, είτε από τον υπολογιστή είτε από το smartphone, μέσω των επίσημων εφαρμογών της υπηρεσίας και να τα μοιράσεις σε τρίτους δημιουργώντας μοναδικά δημόσια link.

Πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με το Google Drive, αλλά δεν υπάρχει επίσης και κάποια σημαντική ιδιαιτερότητα που θα κάνει το Nextcloud να ξεχωρίσει, οπότε προχωράμε στην επόμενη λειτουργία.

Nextcloud Files

Nextcloud Groupware vs Gmail/Calendar/Contacts/Tasks


Μία από τις βασικές λειτουργίες του Nextcloud είναι το λεγόμενο "Groupware" το οποίο περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Mail, Calendar, Contacts και Deck. Είναι το αντίστοιχο του Gmail το οποίο μας παρέχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, το ημερολόγιο, τις εκκρεμότητες (Tasks) και τις επαφές μας.

Από όλα αυτά το Mail είναι η πιο αδύναμη υπηρεσία του Nextcloud, μέσω της οποίας μπορούμε να συγχρονίσουμε τους λογαριασμούς email μας. Σε αντίθεση με το Gmail το οποίο μας προσφέρει μία διεύθυνση email, το Nextcloud μας δίνει απλά τη δυνατότητα να συγχρονίσουμε αυτά που έχουμε ήδη δημιουργήσει σε άλλες υπηρεσίες. Μοιάζει δηλαδή πιο πολύ με το MS Outlook και το Mozilla Thunderbird.

Διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες ενός email client και είναι λειτουργικότατο, αλλά δεν είναι για καθημερινή χρήση ακόμη. Χρειάζεται πολύ δουλειά στο οπτικό κομμάτι, ενώ διαθέτει και πολλά σημαντικά "bug" που πρέπει να διορθωθούν για λόγους ασφαλείας. Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση, μου εμφανίζει διάφορα email να προέρχονται από λάθος αποστολείς, κάτι που όπως είπαμε στο άρθρο για την ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε με σιγουριά.

Nextcloud Mail

To Calendar και το Contacts είναι οι υπηρεσίες αποθήκευσης του ημερολογίου και των επαφών μας. Αυτές λειτουργούν εξαιρετικά και με τη βοήθεια της εφαρμογής DAVx5 μπορείς να συγχρονίσεις τα δεδομένα σου από και προς το smartphone σου, για να είναι πάντα ενημερωμένα σε όλες τις συσκευές σου.

Nextcloud Calendar

Nextcloud Contacts

Τέλος έχουμε και το Deck το οποίο είναι μία υπηρεσία που δεν προσφέρει επίσημα η Google. Πρόκειται για μία εφαρμογή οργάνωσης εργασιών σε στυλ πίνακα "Kanban", στον οποίο μπορούμε να οραγνώσουμε την πρόοδο ενός project. Είναι τρομερά λειτουργικό και μας επιτρέπει να συνεργαστούμε και με άλλους χρήστες, ορίζοντας τις αρμοδιότητες του καθενός ξεχωριστά.

Nextcloud Deck

Αντίθετα η Google μας προσφέρει το Tasks, το οποίο είναι μία απλή λίστα εκκρεμοτήτων. Αν και δεν είναι προεγκατεστημένο στο Nextcloud, μπορούμε να πάμε στις "Εφαρμογές" και να εγκαταστήσουμε τις "Εργασίες" για να έχουμε μία παρόμοια υπηρεσία.

Nextcloud Tasks

Nextcloud Talk vs Google Meet/Hangouts


Μία ακόμη από τις βασικές υπηρεσίες του Nextcloud είναι το Talk. Η υπηρεσία chat του Nextcloud είναι αρκετά καλή σε σύγκριση με αυτές της Google και μας προσφέρει ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, αποστολή φωτογραφιών, βίντεο και αρχείων, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω της επίσημης εφαρμογής στο Android.

Θα γίνει επίσης ακόμη καλύτερη στο άμεσο μέλλον, επιτρέποντάς μας να συνδεθούμε και με χρήστες των υπηρεσιών IRC, Slack, Microsoft Teams, Matrix, Mattermost, XMPP και άλλων! Θα μπορούμε δηλαδή να μιλάμε με όλους τους φίλους μας από την ίδια εφαρμογή, χωρίς να έχουν και αυτοί απαραίτητα την ίδια υπηρεσία!

Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι αν θέλεις να έχεις κλήσεις και βιντεοκλήσεις, πρέπει να κάνεις έξτρα ρυθμίσεις (εγκατάσταση TURN server), κάτι που για πολύ κόσμο δεν είναι εύκολο. Κατά τα άλλα η εφαρμογή και η υπηρεσία γενικότερα είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Nextcloud Talk

Διαφήμιση

Nextcloud Notes vs Google Keep


Στη βασική σουίτα της Google θα βρούμε και την υπηρεσία σημειώσεων με το όνομα Keep. Στο Google Keep μπορούμε να κρατήσουμε μικρές σημειώσεις σαν ψηφιακά post-it, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε φωτογραφίες και υπενθυμίσεις. 

Παρόμοια υπηρεσία για το Nextcloud είναι το Notes στο οποίο όμως μπορούμε να κρατήσουμε μόνο γραπτές σημειώσεις. Μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σε φακέλους και να "καρφιτσώσουμε" τις αγαπημένες μας, αλλά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο. Προσωπικά με βολεύει πάρα πολύ το Nextcloud Notes, σε σημείο που όλα τα άρθρα που διαβάζετε στο Dr. Android γράφονται πρώτα εκεί. 

Nextcloud Notes

Nextcloud Photos vs Google Photos


Το Google Photos είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη και ποιοτική υπηρεσία της Google. Είναι πραγματικά εξαιρετική! Η πρόσφατη απόφαση της εταιρίας όμως να σταματήσει την προσφορά απεριόριστου δωρεάν χώρου, με έκανε να πάρω τις φωτογραφίες μου από εκεί και να στραφώ στο Nextcloud Photos. Μέγα λάθος!

Το Nextcloud Photos είναι χωρίς υπερβολή, ότι χειρότερο έχει να προσφέρει το Nextcloud! Ναι έχεις άπειρο χώρο για τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου και ναι τα δεδομένα σου είναι ασφαλή στο δικό σου server. Δυστυχώς όμως αν θέλεις να απολαύσεις τα άλμπουμ σου ή τις φωτογραφίες με μία λογική χρονολογική σειρά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος! Η παρουσίαση στη web εφαρμογή είναι εντελώς ακανόνιστη, αλλά ευτυχώς η μαμά εταιρία θα το διορθώσει στην επόμενη έκδοση (21), οπότε είμαστε σε αναμονή.

Στα θετικά του, η επίσημη εφαρμογή του Android μας δίνει τη δυνατότητα μέσω της λειτουργίας "Αυτόματη μεταφόρτωση" να κάνουμε backup στις φωτογραφίες μας άμεσα, όπως ακριβώς γίνεται και στο Google Photos.

Nextcloud Photos

Nextcloud Passwords/Bookmarks vs Chrome Passwords/Bookmarks


Ο Chrome όπως και όλοι οι σύγχρονοι browser, μας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε εκεί τους σελιδοδείκτες και τους κωδικούς ασφαλείας για τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Παρόμοιες υπηρεσίες διαθέτει και το Nextcloud με τις επεκτάσεις "Passwords" και "Σελιδοδείκτες".

Στο "Passwords" μπορούμε να αποθηκεύσουμε λοιπόν το username και το password για κάθε σελίδα στην οποία διαθέτουμε λογαριασμό. Μας ενημερώνει αν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό περισσότερες από μία φορές και μας ειδοποιεί μέσω του "Have I Been Pwned" αν ο κωδικός μας κυκλοφορεί σε κάποια από τις λίστες με χακαρισμένες σελίδες. Με την εφαρμογή NC Passwords για το Android και μέσω της "Αυτόματης συμπλήρωσης" μπορούμε να βάζουμε πολύ εύκολα τους κωδικούς μας σε οποιαδήποτε σελίδα επισκεπτόμαστε.

Nextcloud Passwords

Για τους "Σελιδοδείκτες" δε χρειάζεται να πούμε και πολλά, καθώς είναι απλά μία υπηρεσία αποθήκευσης συνδέσμων ιστοσελίδων. Μπορούμε να τους κατηγοριοποιήσουμε με ετικέτες και φακέλους και να τους χρησιμοποιήσουμε μέσω της Android εφαρμογής του.

Nextcloud Bookmarks

Nextcloud News vs Google News


Ανάμεσα στις πολλές υπηρεσίες της Google θα βρούμε και τις "Ειδήσεις", οι οποίες μας προφέρουν μία ηλεκτρονική εφημερίδα, από έναν όμως πολύ περιορισμένο κατάλογο ιστοσελίδων. Υποτίθεται οτι ο αλγόριθμος της Google μαθαίνει τα ενδιαφέροντά σου και σου προτείνει τις ειδήσεις που σου αρέσουν, αλλά στην πράξη γίνεται απλά μία αναμόχλευση των ίδιων ειδήσεων από τα ίδια site.

Ενεργοποιώντας την επέκταση "News" στο Nextcloud, μπορείς να έχεις μια παρόμοια ηλεκτρονική εφημερίδα, στην οποία όμως εσύ θα επιλέξεις τις πηγές που θέλεις να διαβάζεις. Δεν έχει σημασία αν η σελίδα που διαβάζεις είναι μικρή ή μεγάλη, ούτε αν γράφει ειδήσεις, οδηγούς ή ποστάρει αστείες φωτογραφίες και λογοπαίγνια. Μπορείς να τα έχεις όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σου. Μοναδική προϋπόθεση είναι να παρέχεται ένα RSS feed από τις σελίδες για να μπορέσει να προστεθεί στο Nextcloud.

Nextcloud News

Nextcloud Music vs YouTube Music


Πάμε τώρα στη μουσική όπου η Google φέτος μας προσφέρει τη συνδρομητική υπηρεσία YouTube Music. Είναι αλήθεια οτι καμία υπηρεσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το περιεχόμενο του YouTube και αυτό ισχύει και για το Nextcloud.

Η προσέγγιση του Nextcloud σε αυτό τον τομέα είναι διαφορετική. Επειδή είναι κυρίως μία υπηρεσία αποθήκευσης και κοινοποίησης αρχείων, σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις και να stream-άρεις τη δική σου μουσική βιβλιοθήκη. Αν δηλαδή είσαι από αυτούς που κατεβάζουν τη μουσική τους και την ακούν τοπικά, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου προσωπικό Spotify για να την ακούς σε οποιαδήποτε συσκευή.

Nextcloud Music

Nextcloud Office vs Google Docs


Μία ακόμη από τις πιο καλοδουλεμμένες υπηρεσίες της Google είναι η σουίτα εφαρμογών γραφείου με ονομασία Google Docs. Το γεγονός οτι μας προσφέρει δωρεάν μία σουίτα Office, στην οποία έχουμε πρόσβαση από όλες τις συσκευές μας, είναι από μόνο του ένα ανεκτίμητο προσόν.

Εδώ το Nextcloud μας προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές, τις οποίες όμως πρέπει να εγκαταστήσουμε εντελώς χειροκίνητα. Είναι το OnlyOffice και το Collabora, τα οποία διαθέτουν παρόμοια (αλλά όχι πλήρη) χαρακτηριστικά με το Google Docs και σίγουρα θα σε βολέψουν. Το πρόβλημα είναι οτι η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά απαιτητική, ενώ δεν έχουμε καταφέρει να το δοκιμάσουμε ακόμη στο Raspberry Pi για τεχνικούς λόγους.

Nextcloud Collabora

Nextcloud Phonetrack vs Google Find My Phone


Σε κάθε Android συσκευή θα βρούμε ενσωματωμένη την υπηρεσία "Εύρεση συσκευής", με την οποία μπορούμε να αναζητήσουμε στο χάρτη ένα χαμένο smartphone και να το κλειδώσουμε ή να διαγράψουμε απομακρυσμένα τα δεδομένα του. Αντίστοιχα στο Nextcloud υπάρχει το Phonetrack, το οποίο όμως μας δείχνει μόνο την τοποθεσία και τίποτα περισσότερο.

Μπορεί λοιπόν το Phonetrack να κάνει μία μόνο λειτουργία, αλλά την κάνει καλά. Σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς στην τοποθεσία σου με άλλους ανθρώπους, να δημιουργήσεις ζώνες και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις κάθε φορά που μπαίνεις ή βγαίνεις από αυτές, ενώ διαθέτει και φίλτρα ιστορικού και στατιστικών στοιχείων. Δε συγκρίνεται με την απλότητα του Google Find My Phone, αλλά με τις δυνατότητες που έχει μπορείς να στήσεις ακόμη και υπηρεσία "fleet management" για την επιχείρησή σου ή τους πελάτες σου.

Nextcloud Phonetrack

Nextcloud Maps vs Google Maps


Κλείνουμε με το Google Maps το οποίο σαν υπηρεσία δεν έχει αντίπαλο ακόμη και σε σύγκριση με το Apple Maps ή το Bing Maps. Τα δεδομένα κυκλοφορίας στους δρόμους, οι άπειρες επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες, οι πληροφορίες για τη συγκοινωνία και το Street View είναι απλά μοναδικά! Για αυτό λοιπόν το Nextcloud Maps δε "φτουράει" μπροστά του.

Η επέκταση χαρτών του Nextcloud λοιπόν δεν είναι σε καμιά περίπτωση ισάξια, αλλά έχει τα δικά της χρήσιμα χαρακτηριστικά. Μπορείς για να παράδειγμα να δεις πού τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει στο Nextcloud Photos, εμφανίζονται επίσης οι διεθύνσεις των επαφών σου στο χάρτη, ενώ μπορείς να προσθέσεις και διαδρομές που έχεις κάνει με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή με τα πόδια.

Αν και διαθέτει λειτουργία δρομολόγησης, θα πρέπει να προσθέσεις πρώτα την ανάλογη υπηρεσία δημιουργώντας ένα λογαριασμό (στο Mapbox για παράδειγμα), ενώ στα αρνητικά του θα προσθέσουμε οτι δεν έχει εφαρμογή για το Android. 

Nextcloud Maps

Εν κατακλείδι


Βλέπουμε λοιπόν οτι το Nextcloud είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα και πολυσχιδής υπηρεσία, η οποία μπορεί μεν να καλύψει τις βασικές σου ανάγκες, αλλά σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει ΟΛΕΣ τις εφαρμογές της Google. Δε χρειάζεται όμως να είναι όλες. Μπορείς να ξεκινήσεις από τα αρχεία, τις επαφές, τα ημερολόγια, τις σημειώσεις, τους κωδικούς πρόσβασης και σιγά σιγά να μεταφέρεις τα δεδομένα σου από την Google στο δικό σου server, όταν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Nextcloud φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Θα πούμε και πάλι ότι για να μεταφερθείς από τη Google στο Nextcloud, πρέπει είτε να σε ενδιαφέρει πολύ το ιδιωτικό σου απόρρητο, είτε να θέλεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, ειδάλλως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Το Nextcloud είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν project ανοιχτού κώδικα. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε εγκαθιστώντας το server κομμάτι του στον υπολογιστή μας (από εδώ) ή δημιουργώντας ένα λογαριασμό σε μία από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες.

Σχόλια

  1. Παροράματα:
    "Kanban", στον οποίο μπορούμε να οραγνώσουμε την πρόοδο ενός project.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;