Μάθε παιδί μου Linux (ανακεφαλαίωση) | Είσαι πλέον ένας Advanced Linux User!
Με τη σειρά "Μάθε παιδί μου Linux" στο Dr. Android, σκοπός ήταν απλά να συστήσουμε το Linux στον χρήστη Windows και Mac OS και να δείξουμε οτι ένα τρίτο λειτουργικό σύστημα μπορεί να σου δώσει ελευθερία, να σου προσφέρει επιλογές και να σε γλιτώσει από πολλά χρήματα σε αναβαθμίσεις και αγορά hardware. Στην πορεία τα μαθήματα εξελίχθηκαν σε ένα "crash course" όλων των βασικών στοιχείων του Linux και οδήγησαν στη σημερινή ανακεφαλαίωση, στην οποία θα ανακαλύψεις οτι είσαι πλέον ένας κανονικός Linux User!
Όταν ξεκινήσαμε τα μαθήματα, ο στόχος ήταν να μεταφέρουμε όσο περισσότερες γνώσεις μπορούμε για το Linux, στον αρχάριο ή καλύτερα σε αυτόν που δεν έχει ιδέα αν θα τον εξυπηρετήσει μία μετάβαση στο Linux από κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα. Προχωρώντας όμως καταλάβαμε οτι χονδρικά οι χρήστες Linux χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:
- τον Linux User και
- τον Linux Admin.
Διαφήμιση
Συγχαρητήρια! Είσαι ένας Advanced Linux User!
Ο Linux User είναι ο χρήστης desktop υπολογιστή. Αυτός που ανοίγει το laptop του κάθε μέρα για να μπει στο ίντερνετ, να ανταλλάξει email, να δημιουργήσει αρχεία, να χαζέψει στο YouTube, να κάνει καμιά εργασία στο Office και να παίξει παιχνίδια. Όλα αυτά όμως δε χρειάζονται μαθήματα. Απλά πατάς το "Power" στον υπολογιστή σου και μέσα σε ένα απόγευμα έχεις βρει τις εφαρμογές που θα σε εξυπηρετήσουν για να τα κάνεις.
Με αυτά που έχεις μάθει μέχρι στιγμής στη σειρά μαθημάτων του Dr. Android, είσαι κάτι περισσότερο από ένας απλός Linux User! Είσαι ένας Advanced Linux User και πιθανότατα δεν το έχεις καταλάβει. Συγκεριμένα:
- Έχεις μάθει τι είναι το Linux και είδες πολλές από τις επιλογές που μας προσφέρει για να ξεκινήσεις μαζί του.
- Έμαθες πού θα βρεις εφαρμογές και πώς θα τις εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου.
- Έκανες μια εισαγωγή στο τερματικό και τις βασικές εντολές του που μπορούν να σε εξυπηρετήσουν ακόμη και αν ο υπολογιστής σου δεν έχει στη διάθεσή σου ένα γραφικό περιβάλλον.
- Έγραψες το πρώτο σου script και έμαθες πώς να ομαδοποιείς τις εντολές σου για να εκτελούνται μαζικά.
- Έμαθες επίσης να αυτοματοποιείς το σύστημά σου εκτελώντας script και εντολές σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Είδες πού αποθηκεύονται τα αρχεία σου και πού βρίσκονται οι εφαρμογές που εγκαθιστάς.
- Έμαθες πώς να δημιουργείς χρήστες και ομάδες για τα μέλη της οικογενείας σου.
- Έριξες μια ματιά στην ιδιοκτησία και τις άδειες εφαρμογών, αρχείων και φακέλων.
- Έμαθες πώς να "σκοτώνεις" τις διεργασίες που δε συμπεριφέρονται σωστά στο σύστημα.
- Τέλος επειδή στο Linux τα πάντα είναι κείμενο, έμαθες τις κυριότερες εντολές για να το διαχειρίζεσαι.
Με όλα αυτά τα εφόδια, γνωρίζεις πλέον το Linux και με το παραπάνω από τη σκοπιά του χρήστη. Τώρα ήρθε η ώρα να σε μετατρέψουμε σε administrator!
Διαφήμιση
Ετοιμάσου τώρα να γίνεις ένας Linux Admin
Στο δεύτερο μέρος των μαθημάτων μας θα μιλήσουμε για πιο τεχνικά θέματα, τα οποία οφείλεις να γνωρίζεις μόνο αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά ενός Linux administrator. Θα μιλήσουμε για την εκκίνηση του συστήματος (boot και init), θα δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το Linux πυρήνα, θα ρίξουμε μια ματιά στα αρχεία "log" που μας προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του σσυστήματος και των διεργασιών μας, ενώ τέλος θα επικεντρωθούμε και στη δικτύωση.
Σκοπός του δεύτερου μέρους λοιπόν είναι να σε βοηθήσει να σηκώσεις το δικό σου server με ασφάλεια, να αντιμετωπίσεις προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μία κακή εγκατάσταση ή ένα κακόβουλο λογισμικό, να κάνεις backup και άλλα.
Χρειάζεσαι βοήθεια;
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, η γνώση δεν είναι αρκετή για να γίνεις ένας καλός Linux User/Admin. Χρειάζεται και εμπειρία. Πρέπει δηλαδή να "λερώσεις τα χεράκια σου", να πειραμματιστείς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αντιμετωπίσεις και να λύσεις προβλήματα που δεν έχεις ξαναδεί στη ζωή σου.
Αν λοιπόν χρειαστείς κάποια βοήθεια μπορείς:
- με μία αναζήτηση στο ίντερνετ να βρεις ένα σωρό ανθρώπους που αντιμετώπισαν τις ίδιες καταστάσεις και μοιράστηκαν τις λύσεις τους,
- να μπεις στην ελληνική κοινότητα του Linux-User.gr και να θέσεις το ερώτημά σου,
- να ρίξεις μια ματιά στα πολύ τεχνικά και εμπεριστατωμένα θέματα του Cerebrux.net,
- να αφήσεις ένα σχόλιο στα άρθρα του Dr. Android.
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην προχθεσινή αναβάθμιση του Linux Mint, στην έκδοση Ulyssa 20.1, ακολουθώντας τις συμβουλές που υπήρχαν στην επίσημη ιστοσελίδα του Linux Mint, εγκατέστησα το usrmerge, το οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή, θα συγχώνευε κάποιους από τους φακέλους που υπάρχουν στο /, με τους αντίστοιχους που θα δημιουργούνταν στο /usr, δηλαδή /bin → /usr/bin, /sbin → /usr/sbin, /lib → /usr/lib, /lib32 → /usr/lib32, /lib64 → /usr/lib64, /libx32 → /usr/libx32. Μετά την επανεκκίνηση, όμως, του συστήματος, οι φάκελοι δεν συγχωνεύτηκαν με αυτούς που δημιουργήθηκαν στο /usr, αλλά δημιουργήθηκαν κλώνοι αυτών, με αποτέλεσμα ο δίσκος να γεμίσει με πολλά επιπλέον GB και να υπάρχουν διπλοί φάκελοι. Δοκιμαστικά, δημιούργησα σε κάποιον από τους κλωνοποιημένους φακέλους που δημιουργήθηκαν στο /usr, ένα απλό αρχείο .txt, το οποίο συγχρονίστηκε αμέσως με τον αντίστοιχο φάκελο που υπάρχει στο /.
Το ερώτημα μου είναι το εξής: Υπάρχει ασφαλής τρόπος να διαγράψω τους φακέλους που υπάρχουν στο /, χωρίς να διαγραφούν αυτόματα και από το /usr ?